Handleiding

Werken met pdf-bestanden op een Mac

Op een Mac kun je pdf-bestanden gebruiken zonder dat je hiervoor extra software moet installeren. Met behulp van de Voorvertoning applicatie is het namelijk mogelijk om pdf-bestanden te bekijken, bewerken, printen en meer.

In de meeste gevallen wil je een pdf-bestand alleen bekijken op een Mac. Dit kun je eenvoudig doen door te dubbelklikken op het bestand. Onmiddellijk wordt deze geopend in Voorvertoning. Soms moet je deze ook bewerken, denk hierbij aan het rangschikken van de pagina's in een pdf. Dit alles kan met Voorvertoning of direct vanuit macOS.

Bestanden, instellingen en gegevens verplaatsten met Migratie-assistent voor Mac

Wanneer je een nieuwe Mac aanschaft wil je natuurlijk graag je bestanden, instellingen en meer verplaatsen van je oude Mac of PC naar je nieuwe Mac. Dit kun je doen via een Time Machine-reservekopie of via de Migratie-assistent.

Tegenwoordig kun je ook eenvoudig bestanden online bewaren in de cloud, dat is zeker een voordeel bij aanschaf van een nieuwe computer. Door de desbetreffende clouddienst te installeren worden automatisch je bestanden en meer geplaatst op je nieuwe Mac. Mocht je dit niet willen dan kun je gebruikmaken van de Migratie-assistent, het is zelfs op deze manier mogelijk om bestanden en meer te migreren vanaf een Windows-PC.

Agenda: Uitnodigingen versturen en afspraken bevestigen

Via de Agenda app kun je heel eenvoudig je afspraken en activiteiten beheren. Niet alleen kun je verschillende agenda's toevoegen voor o.a werk en privé, ook kun je anderen uitnodigen om deel te nemen aan een afspraak.

De contactpersoon kan de afspraak dan bevestigen en wordt deze vervolgens automatisch ook in zijn of haar agenda geplaatst. Het uitnodigen van personen aan een activiteit is erg eenvoudig en kan zowel op de iPhone, iPad en Mac, eveneens het bevestigen hiervan.

Apple Watch: Medailles verdienen met speciale uitdagingen

Als Apple Watch gebruikt kun je meedoen aan speciale uitdagingen die Apple organiseert, dit zijn unieke evenementen en staan los van de andere uitdagingen in de Activiteit app. De eerste uitdaging van 2019 is de Hartmaand en start op 8 februari.

Als je aan de uitdaging meedoet en deze voltooid verdien je een speciale medaille en in de meeste gevallen ook leuke iMessage-stickers in het thema van de uitdaging. We leggen uit hoe je mee kunt doen aan deze uitdagingen en hoe je de medailles kunt verdienen.

HomePod: Siri instellingen wijzigen, hoe gebruiken en de mogelijkheden

De HomePod is een geweldige muziekspeaker met Siri ondersteuning. Dit houdt in dat je Siri vooral kunt gebruiken om de HomePod te bedienen. Maar ook het aansturen van je slimme woning, berekeningen uitvoeren en overige zaken.

Helaas is Siri op de HomePod niet zo slim als op de iPhone, dit komt vooral omdat Siri op de Pod geen webresultaten kan 'weergeven'. Hierdoor kunnen te ingewikkelde vragen moeilijk beantwoord worden. Toch biedt Siri een hoop voordelen op de HomePod. In deze handleiding leggen we uit hoe je Siri kunt wijzigen, waar je de assistent voor kunt gebruiken en geven we enkele voorbeelden van commando's.

Apple Watch: De work-out app gebruiken om fitter te worden

Gezondheid en vooral bewust bewegen zijn toch één van de hoofdzaken van de Apple Watch. Apple wil ons in beweging brengen en eerlijk is eerlijk, het werkt. De Activiteit app zorgt ervoor dat je niet vergeet te staan en de drie ringen zijn een goede stimulans om te vullen voor het einde van de dag.

Om deze vol te krijgen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Work-out applicatie. De uitgelezen app om te gebruiken tijdens het sporten en om je groene trainingsring vol te krijgen. We leggen de mogelijkheden uit.

Externe harde schijven en USB-sticks formatteren op een Mac

Op een Mac is het natuurlijk ook mogelijk om een externe harde schijf te formatteren. Je kunt dan de schijf volledig wissen en herstellen zodat je deze weer opnieuw kunt gebruiken zonder achterblijvende bestanden. Je hebt hier geen extra applicatie voor nodig, want je kunt dit doen met 'Schijfhulpprogramma'.

Wanneer je een externe schijf gebruikt op een Mac moet je onthouden dat deze compatibel moet zijn met macOS. Zo kun je bijvoorbeeld niet alle Windows-geformateerde schijven gebruiken op een Mac. De structuur van de schijf is afhankelijk van je eigen wensen, zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een schijf te formateren zodat deze op zowel windows en Mac werkt.

iCloud-fotobibliotheek optimaliseren op iPhone, iPad of Mac

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek heb je altijd en overal toegang tot je iCloud-foto's en video's. Het gaat hier om één bibliotheek die je bewaart in iCloud en vervolgens wordt (indien gewenst) gesynchroniseerd met al je apparaten. Simpel gezegd, zodra iCloud-foto's is geactiveerd heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud.

Dit heeft als voordeel dat je de opslag op je apparaten kunt optimaliseren, zo moet je niet alle foto's op je apparaten bewaren, maar kun je ze raadplegen wanneer je ze nodig hebt. Stel je hebt een fotobibliotheek van 4GB groot, dan kun je ervoor kiezen om deze volledig te bewaren op je iPhone, iPad of Mac, maar je kunt ook de opslag optimaliseren.

iOS 12: Betere integratie van wachtwoorden in Safari

Vanaf iOS 12 en macOS Mojave wordt de Safari applicatie weer iets slimmer en handiger. De standaard webbrowser van Apple heeft geen grote aanpassingen gekregen, maar wel enkele sterke verbeterpunten ten opzichte van wachtwoorden en de interface.

Vanaf iOS 12 kunnen wachtwoordmanagers zoals 1Password ook benaderd worden vanuit Safari zelf. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van iCloud-sleutelhanger en kun eenvoudig inloggen zonder tussenkomst van een app. Hoe dat precies in zijn werk gaat zie je terug in deze video.

HomePod bestellen in het buitenland en laten bezorgen in NL of BE

Sinds begin dit jaar is de HomePod in een select aantal landen te koop. Vanaf 18 januari 2019 is de krachtige speaker met Siri integratie ook te koop in China en Hong Kong.

Hierdoor is de HomePod vanaf nu beschikbaar in Amerika, Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Mexico, Frankrijk, Spanje en Duitsland voor 349 euro, 349 dollar en 319 pond. De uitrol in andere landen is op dit moment nog onzeker. Wie niet kan wachten kan de speaker online bestellen in het buitenland en laten leveren of via een Nederlandse webshop.

Mac: HTML-handtekening (CSS) maken in macOS

Iedereen wil een mooie handtekening onder een e-mailbericht plaatsen wanneer deze wordt verstuurd. Niet alleen een vriendelijke groet, maar ook een afbeelding, telefoonnummer, links en overige informatie. Helaas is dit op de Mac niet zo eenvoudig en is het haast hogere wiskunde.

Gelukkig kun je eenvoudig met emoji's en tekstopmaak al een hoop verwezenlijken, meer info. Maar wie echt een mooie HTML (CSS) handtekening wil moet daar even tijd voor uittrekken en de nodige kennis van zaken hebben. We leggen stap voor stap uit hoe je dit aanpakt en met een handige tool heb je in een mum van tijd een mooi opgemaakte handtekening voor macOS Mail.