iCloud

Verwijderde iCloud Drive bestanden herstellen

Het kan wel eens gebeuren dat je per ongeluk een bestand uit iCloud Drive verwijderd hebt. Na enkele dagen kom je er achter dat dit niet de bedoeling was, gelukkig kun je dan de verwijderde bestanden herstellen via iCloud.com.

Tot 30 dagen na het verwijderen kun je de bestanden uit iCloud Drive herstellen en terug te plaatsen. Verwijder je een bestand in een app met iCloud ondersteuning dan kun je deze ook op herstellen. Dit werkt wanneer je het bestand hebt gewist in macOS, maar ook in iOS of iCloud zelf.

iOS: Automatisch iPhone of iPad locatie versturen bij laag batterijniveau

Met 'Zoek mijn iPhone' kun je via iCloud je toestel opsporen en zelfs volledig kunt wissen. Daarnaast is het mogelijk om in iOS bij een dreigend laag batterijniveau de locatie van je iDevice te versturen naar iCloud.

Dit wil zeggen, wanneer je batterij onder de 5-10% is zal iOS automatisch een locatiebepaling sturen naar iCloud. Via 'Zoek mijn iPhone' kun je namelijk alleen maar toestellen zoeken die daadwerkelijk online zijn, door op het laatste moment de locatie door te sturen weet je in iedere geval waar deze voor het laatst is gesignaleerd.

iOS en Mac: Gedeeld fotoalbum openbaar maken

Eerder hebben we al uitgelegd hoe je eenvoudig foto's en video's kunt delen via een gedeeld album. De deelnemers aan dit album kunnen eenvoudig je foto's bekijken en eventueel zelf foto's toevoegen. Handig als je met een groep vrienden op vakantie bent geweest en alle foto's wil verzamelen.

Mochten er vrienden zijn die geen iPhone, iPad of Mac hebben of je wil gewoon je foto's delen zonder iemand uit te nodigen, dan kun je het gedeelde album openbaar maken. Mensen kun dan het album bekijken via een webpagina op iCloud.com en eventueel de foto's downloaden.

Overal je foto’s beheren en downloaden via de iCloud website

Wanneer je gebruikmaakt van iCloud foto's kun je niet alleen op je iPhone, iPad, Mac of PC je foto's bekijken en beheren, dit kan ook via de iCloud website.

Handig wanneer je geen toegang hebt tot je eigen computer en toch je fotobibliotheek wil beheren op een desktop. Het fotogedeelte op de iCloud website is te vergelijken met de Mac-versie van Foto's en biedt verschillende mogelijkheden tot het beheren van de foto's, ook kun je ze eenvoudig via de website downloaden.

Keuzehulp: iCloud-opslag abonnement kiezen

Bij het aanmaken van een iCloud account krijg je gratis 5GB aan online opslagruimte. Dit is voldoende voor het synchroniseren van gegevens en instellingen, maar als je ook je foto's en bestanden gaat bewaren in iCloud dan is dit al snel te weinig.

Veel iPhone en Mac gebruikers vinden het jammer dat Apple geen 5GB geeft per apparaat. Als je namelijk in het bezit bent van een iPhone, iPad en Mac, krijg je vooralsnog maar 5 GB gratis opslagruimte. Gelukkig zijn de abonnementen niet duur, maar welke heb je nodig en wat zijn de mogelijkheden?

Mac: Systeemvoorkeuren bewaren in iCloud

Met behulp van iCloud kun je op eenvoudige wijze al je documenten, gegevens en instellingen synchroniseren met al je Apple apparaten. Niet alleen kun je al je foto's en bestanden bewaren en synchroniseren via de online dienst, ook de instellingen zoals tekstvervangingen en persoonlijke voorkeuren kunnen worden opgeslagen in de cloud.

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om Systeemvoorkeuren te synchroniseren met iCloud. Dat is handig, want hierdoor worden je persoonlijke voorkeuren en instellingen gesynchroniseerd. Handig als je een nieuwe Mac gaat instellen of een tweede Mac bezit.

iOS en Mac: Gezinsdeling verlaten en delen met gezin uitschakelen

Als meerdere gezinsleden een Apple apparaat hebben is het interssant om gezinsdeling te activeren, het is dan namelijk mogelijk om aankopen te delen en kunnen de gezinsleden deze (indien de ontwikkelaar het toelaat) gratis installeren op hun eigen apparaten.

Daarnaast heb je automatisch een gedeelde agenda, fotostream, herinneringenlijst, enzovoorts. Bij het afsluiten van een Apple Music gezinsabonnement of iCloud opslag van 200GB of hoger, is het ook mogelijk dit te delen met gezinsleden. Echter zijn er toch een aantal gebruikers die de gezinsdeling niet zo handig vinden en het liefst volledig willen uitschakelen.

Twee-factor-authenticatie: Handmatig een verificatiecode genereren

Met behulp van twee-factor-authenticatie kun je jouw Apple ID en iCloud account optimaal beveiligen. Wanneer je op een nieuw apparaat of webbrowser inlogt zul je jouw wachtwoord moeten invoeren en daarna nog een toegestuurde code.

De verificatiecode ontvang je direct op een vertrouwd apparaat of je kunt er voor kiezen om de code door te sturen naar je telefoonnummer. Wat veel Apple gebruikers niet weten is dat je deze verificatiecode ook handmatig kunt genereren via een vertrouwd apparaat. Handig als de code niet automatisch wordt verstuurd.

iCloud-opslag uitbreiden, downgraden of aanpassen

Met behulp van iCloud Drive en iCloud-fotobibliotheek, kun je bestanden zoals foto's, documenten en overige bestanden bewaren in iCloud. Daarnaast worden er nog veel meer bestanden bewaard in iCloud, denk hierbij aan reservekopieën, mails, etc.

Wat iCloud precies is en hoe het werkt lees je hier uitgebreid terug. Standaard krijg je gratis 5 GB opslag, dit is voldoende om persoonlijke gegevens te synchroniseren en reservekopieën voor voor één of twee iOS apparaten. Wil je meer dan kun je extra opslag aanschaffen.

Apple ID en iCloud account beveiligen met Twee-factor-authenticatie

Sinds iOS 9 en OS X El Capitan kun je jouw Apple ID (iCloud) beveiligen met twee-factor-authenticatie in plaats van twee-staps-verificatie. De twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple ID en zorgt ervoor dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot je account, zelfs als iemand je wachtwoord weet.

De nieuwe authenticatie is gebaseerd op twee factoren, je wachtwoord en een vertrouwd apparaat of telefoonnummer. Met deze identiteitscontrole kun jij alleen inloggen op apparaten die je vertrouwt. Wil je inloggen op een nieuw apparaat dan zal je eerst een zescijferige controlecode moeten aanvragen op apparaten die je al vertrouwt.

iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen en alle iCloud-foto’s downloaden

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek kun je al je foto's en video's in iCloud bewaren. Deze worden vervolgens gesynchroniseerd met al je apparaten zodat je maar één bibliotheek hebt. Dit is ontzettend handig, meer informatie over de werking van iCloud-fotobibliotheek vind je hier terug.

Toch zijn er een hoop gebruikers die de online bibliotheek niet meer willen gebruiken. Dit kan om verschillende redenen zijn, bijvoorbeeld privacy of te weinig opslagruimte. Gelukkig kun je vrij eenvoudig iCloud-foto's uitschakelen zonder het verliezen van foto's en video's.