iOS

iOS: Foto’s bekijken op de kaart met behulp van Plaatsen

Foto's en video's zijn een mooie herinnering van bijzondere gebeurtenissen. Via de Foto's applicatie kun je deze makkelijk bekijken, maar wist je ook dat je deze op basis van locatie kunt bekijken? Via de plaatsen-optie kun je in één oogopslag zien waar je overal te wereld bent geweest.

Bovendien kun je via de kaart snel alle foto's en video's van een bepaalde locatie opvragen, handig als je alle foto's van je thuislocatie wil opvragen of die van al je vakanties in Spanje wil bekijken.

iOS en Mac: Afspraken herhalen in Agenda

Met behulp van de Agenda app vergeet je nooit meer een afspraak en kun je controleren welke dagen je vrij bent voor nieuwe activiteiten. Iedereen heeft wel één of meerdere afspraken die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan de halfjaarlijkse controle bij de tandarts of wanneer het huishoudelijk afval wordt opgehaald.

Al deze afspraken en activiteiten kun je één voor één toevoegen aan de Agenda applicatie, maar je kunt het ook automatiseren. Agenda voor iOS en Mac ondersteunt namelijk herhalende activiteiten waardoor je in een mum van tijd je agenda app op orde hebt.

Trucje om snel de appkiezer te openen op iPhone X* of iPad Pro 2018

De iPhone X, iPad Pro 2018 of nieuwer hebben geen thuisknop meer, daarom heeft Apple verschillende veegbewegingen in het leven geroepen. Hierdoor kun je makkelijk een app verlaten door omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm.

De appkiezer kun je op een soortgelijke manier activeren. Veeg vanaf de onderkant van het scherm (streep of dock) omhoog tot halverwege het scherm en pauzeer. De appkiezer komt te voorschijn en til vervolgens je vinger op. Daarna kun je een app in de kiezer openen of afsluiten. Dit laatste doe je door de voorvertoning van de app omhoog te vegen.

Woning: Meldingen van HomeKit apparaten ontvangen

Met behulp van de Woning applicatie is het erg eenvoudig om al je HomeKit-accessoires en apparaten te bedienen via één app. Hoe deze applicatie precies werkt leggen we volledig uit in deze Woning handleiding.

Wist je dat sommige accessoires ook een melding kunnen geven bij bepaalde wijzigingen in de Woning? Dit laatste is interessant in combinatie met een bewegingssensor. Zodra deze beweging registreert, bijvoorbeeld 's nachts, kun je een melding op je iPhone en iPad ontvangen. Het instellen van een zo'n sensor lees je hier terug.

iOS: iPhone of iPad herstellen naar fabrieksinstellingen

Wanneer je problemen ervaart met je iPhone of iPad dan is soms de enige uitweg een volledige herstel van het toestel. Om je iDevice te herstellen naar fabrieksinstellingen kun je dit doen via iTunes of via iOS zelf.

Niet alleen bij problemen kan een herstel noodzakelijk zijn, ook wanneer je bijvoorbeeld je iPhone verkoopt of gewoon met een frisse start wil beginnen. Wanneer je echt drastische problemen ervaart kun je het beste je iDevice herstellen via iTunes, dan wordt de volledige software opnieuw geïnstalleerd. Bij een gewone herstel kun je dit he makkelijkste doen via iOS zelf.

iOS en Mac: Zoeken in Safari tabbladen

Als je op de iPhone, iPad of Mac veel met tabbladen werkt, kan het op den duur behoorlijk onoverzichtelijk worden en is het lastig om het juiste tabblad te herkennen. Vanaf iOS 12 en macOS Mojave kun je wel favicons activeren, maar dat is helaas ook niet altijd de oplossing.

Gelukkig kun je via Safari vrij eenvoudig zoeken in tabbladen om zo snel het juiste tabblad te openen. De zoekopdracht controleert de overeenkomsten in een tabblad zodat je deze snel kunt weergeven. Dit kan niet alleen op een Mac, maar ook via een iPhone of iPad.

iOS: Automatisch iPhone of iPad locatie versturen bij laag batterijniveau

Met 'Zoek mijn iPhone' kun je via iCloud je toestel opsporen en zelfs volledig kunt wissen. Daarnaast is het mogelijk om in iOS bij een dreigend laag batterijniveau de locatie van je iDevice te versturen naar iCloud.

Dit wil zeggen, wanneer je batterij onder de 5-10% is zal iOS automatisch een locatiebepaling sturen naar iCloud. Via 'Zoek mijn iPhone' kun je namelijk alleen maar toestellen zoeken die daadwerkelijk online zijn, door op het laatste moment de locatie door te sturen weet je in iedere geval waar deze voor het laatst is gesignaleerd.

iOS: Verschil tussen tabblad foto’s en alle foto’s

De iPhone en zelfs de iPad, leent zich er uitermate toe om prachtige foto's te maken. Al deze foto's worden toegevoegd aan de Foto's applicatie en kunnen via iCloud gesynchroniseerd worden met al je apparaten.

Maar wat is nu het verschil tussen het tabblad 'Foto's' en het album 'Alle foto's'? Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Veel iOS gebruikers kennen de functie van beide weergaves niet en verwijderen onterecht foto's en video's. We leggen je graag uit wat het verschil is en waarom je niet zomaar foto's moet wissen.

iOS: Draadloze koptelefoons, speakers en AirPods verbinden via het Bedieningspaneel

Wie in het bezit is van een bluetooth speaker, koptelefoon of headset kan deze verbinden via de Bluetooth instellingen op je iPhone of iPad. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Bluetooth en tik op het apparaat in de lijst.

Echter kun je ook direct vanuit het bedieningspaneel verbinding maken met deze draadloze accessoires. Zo kun je makkelijk je AirPods of koptelefoon verbinden vanuit iedere weergave of app. Voorwaarden is wel dat het apparaat al eerder gekoppeld is aan je iPhone of iPad via eerder genoemde Bluetooth instellingen.

Abonnementen op apps en diensten bekijken, wijzigen of opzeggen

Steeds meer apps en diensten maken gebruik van een abonnement, voor een vast bedrag per week, maand of jaar kun je dan de app of dienst gebruiken. In de iOS app store zijn een hoop apps te vinden die werken met een abonnement. Via deze apps kun je een abonnement afsluiten door middel van een in-app aankoop.

Abonnementen met automatische verlenging zijn onder andere: Apple Music, kranten en tijdschriften, verschillende apps uit de App Store of voorzieningen zoals streaming- of muziekdiensten. In iOS, iTunes en op een Apple TV is het mogelijk al je abonnementen te bekijken of te wijzigen. Uiteraard kun je deze ook opzeggen.

iOS: Verras je valentijn met liefdevolle berichten via iMessage

14 februari, de dag van de liefde,Valentijn. Je kunt een cadeau kopen, maar het kan ook veel eenvoudiger met een lief berichtje. Vanaf iOS 10 bevat de Berichten applicatie op de iPhone en iPad een aantal leuke, mooie en liefdevolle effecten en berichten.

Zo kun je een bericht versturen met een hart of romantisch je hartslag doorsturen. Uiteraard kun je ook via de verschillende iMessage extensies romantische stickers, emoji's, enzovoorts versturen. Om deze effecten en berichten te kunnen versturen moet je in het bezit zijn van iOS 10 of nieuwer, ook de ontvanger moet beschikken over een iPhone of iPad met iOS 10 of nieuwer. Sommige effecten en berichten kunnen ook worden getoond in macOS.