iOS

3D Touch gebruiken op een iPhone en de mogelijkheden

Sinds de iPhone 6s (plus) beschikt het iPhone-scherm over 3D Touch, dit is te vergelijken met Force Touch op de Apple Watch en het trackpad van nieuwste MacBooks. Met 3D touch kun je extra opties en snelkoppelingen activeren wat een totaal nieuwe beleving geeft aan je iPhone.

De iPhone heeft een drukgevoelig scherm dat 3D Touch mogelijk maakt, het scherm kan drie niveaus registreren genaamd: een tik, een zachte druk en een stevige druk. Door de verschillende manieren tikken en drukken herkent je iPhone de handeling en zal een gekoppelde actie uitvoeren.

iOS 12: Direct foto’s en video’s delen via een handige iCloud-link

Al jaren kun je eenvoudig foto's en video's delen met vrienden vanaf je iPhone of iPad. Wanneer de ontvanger ook een iOS of Mac apparaat heeft zijn de mogelijkheden groot. Zo kun je de foto's delen via AirDrop of iMessage, maar natuurlijk ook via andere wegen.

Het is ook mogelijk om een gedeeld fotoalbum aan te maken of de foto's gewoon delen via WhatsApp. Vanaf iOS 12 heb je daar een nieuwe mogelijkheid bij: een iCloud-link. Voordeel hiervan is dat iedereen deze link kan openen, ongeacht welk apparaat hij of zij bezit. Zo kan een Android-gebruiker ook de foto ook in hoge kwaliteit openen en downloaden.

Meldingen instellen, wijzigen en uitschakelen op iPhone of iPad

Applicaties op de iPhone en iPad kunnen gebruikmaken van meldingen, ook wel push notificaties genoemd. Dit zijn kleine berichten of waarschuwingen die je alarmeren op nieuwe gebeurtenissen, denk hierbij aan een nieuw bericht, nieuwsartikel, tip, retweet en meer.

De meldingen kun je personaliseren en beheren per applicatie. Je hebt de keuze uit verschillende meldingsstijlen, maar ook de plekken waar een melding moet verschijnen. Uiteraard kun je de notificaties voor apps volledig uitschakelen of alleen tonen in het berichtencentrum.

iOS: iMessage stickers plakken op foto’s en berichten

Sinds iOS 10 is het mogelijk is het mogelijk om verschillende apps speciaal voor de berichten applicatie te downloaden. Dit doe je via de iMessage store, deze bevat een hoop leuke extensies zoals stickers, maar ook productieve apps zoals het overmaken van geld.

Stickers kun je naar elkaar sturen via iMessage en dat kan op twee verschillende manieren: versturen als losse sticker of op een bericht plakken. Stickers zijn vooral bedoeld om je gevoel beter uit te drukken, maar kan ook erg leuk zijn. Door stickers te plakken kun je bijvoorbeeld in een gesprek een foto of video opleuken.

iOS 12 en Mojave: Wachtwoorden opzoeken met behulp van Siri

Het is je vast wel eens overkomen dat je wil inloggen op een website en je het wachtwoord niet meer weet. Je kunt dan in je sleutelhanger opzoek gaan naar het wachtwoord of tikken op het sleutel-icoon om deze in te vullen.

Vanaf iOS 12 is het handmatig zoeken overbodig, want je kunt de hulp van Siri inschakelen. Je persoonlijke assistent gaat dan voor jou aan de slag en opzoek naar het wachtwoord in je sleutelhanger. Dit kun je overigens niet alleen toepassen vanaf iOS 12 op je iPhone of iPad, maar ook vanaf macOS Mojave op je Mac.

De toegangscode wijzigen van je iPhone of iPad

Wie in het bezit is van een iPhone of iPad doet er goed aan deze te beveiligen met een toegangscode. Hierdoor kan niet zomaar iedereen toegang krijgen tot je toestel en persoonlijke gegevens.

Tegenwoordig wordt naast een toegangscode de iPhone en iPad ook op biometrisch niveau beveiligd dankzij gezichtsherkenning (Face ID) of via de vingerafdrukscanner (Touch ID). Als je deze beveiliging wil gebruiken, moet je ook een toegangscode activeren. Als je de code achteraf wil aanpassen is dat geen enkel probleem.

iOS en Mac: Vluchtgegevens raadplegen in Spotlight

Sinds iOS 9 is het al mogelijk om vluchtgegevens op te vragen in verschillende applicatie. Wanneer iemand je een vluchtnummer doorstuurt via Berichten of je deze noteert in Notities kun je de extra gegevens opvragen (meer info).

Sinds iOS 11 en macOS High Sierra kan dit ook vanuit Spotlight en Safari zonder tussenkomst van een andere applicatie. Ideaal voor de aankomende vakantieperiode, zo kun je snel je eigen vlucht, maar ook die van vrienden en familie uitgebreid volgen.

macOS: Eenvoudig iCloud bestanden delen en samenwerken

In oudere versies van macOS was het al mogelijk om documenten, foto's en overige bestanden te delen met derden via iCloud Drive. Echter kregen deze een kopie. iWork-documenten kon je wel delen en er samen aan werken, maar dat was beperkt.

Sinds macOS High Sierra is dit anders en kun je alle bestanden die zich in iCloud Drive bevinden delen en kunnen ook andere deze bewerken. Op gebied van samenwerken ben je dan niet meer beperkt tot alleen iWork en kun je vanaf 10.13 samenwerken aan alle soorten bestanden.

iOS: Het batterijpercentage weergeven in de statusbalk

Nieuwe iPhone en iPad gebruikers stellen ons vaak de vraag hoe ze de percentage weergave van de batterij kunnen activeren. Ieder iOS apparaat wordt standaard geactiveerd zonder dit percentage, je krijgt dan in de statusbalk alleen het batterij-symbool te zien.

Deze geeft aan hoe je batterij ervoor staat, dit wordt aangegeven doordat de batterij langzaam leeg loopt in het symbool. Echter is het gissen hoeveel je nog exact over hebt, gelukkig kun je dit makkelijk achterhalen via het batterijpercentage. Hoe je deze kunt activeren lees je hieronder terug.

Nieuwe TV app gebruiken op een iPhone, iPad en Apple TV

Eerder dit jaar werd tijdens het It's Showtime evenement de TV-app aangekondigd. De app was al beschikbaar in een select aantal landen, maar vanaf nu ook in Nederland en België.

Helaas beperkt de app zich 'bij ons' op dit moment slechts tot het filmaanbod van iTunes, terwijl in o.a. in de Verenigde Staten ook TV Channels en koppelingen met TV providers zijn geïntroduceerd. Dit najaar wordt de streamingdienst Apple TV+ toegevoegd aan de app in meer dan 100 landen.

iOS 12: Snel gegroepeerde meldingen uitschakelen per app

Steeds meer applicaties sturen je de hele dag door notificaties, om je te alarmeren bij een nieuwe bericht, een vind-ik-leuk, wanneer iemand een video plaatst op YouTube en ga zo maar door. Al deze meldingen verschijnen op je toegangsscherm en daarna in het berichtencentrum.

Vanaf iOS 12 heeft Apple geprobeerd orde te brengen in het berichtencentrum door notificaties te groeperen. Standaard worden de meldingen automatisch gegroepeerd op basis van onderwerp. iOS controleert de inhoud en voegt gelijkaardige meldingen samen, handig bij twitter of groepsgesprekken. Daarnaast kun je de meldingen ook groeperen per app.

Wil je appletips pushberichten ontvangen?

Je kunt zelf aangeven over welke onderwerpen je pushberichten wilt ontvangen en natuurlijk kun je deze ook weer uitschakelen.

Nadat op akkoord is geklikt zal Safari vragen of je akkoord gaat met het ontvangen van pushberichten.


AKKOORD    NEE BEDANKT