5 juni 2017

iOS 11iOS 11: Nieuwe en handige functies

iOS 11 logo appletips

Tijdens het WWDC 2017 heeft Apple, niet geheel onverwacht de opvolger van iOS bekend gemaakt. We kregen een voorproefje te zien van de nieuwe software die we dit najaar kunnen installeren op de iPhone, iPad en iPod Touch.

De nadruk bij iOS 11 ligt vooral op ervaring en gebruiksgemak, met een aantal nieuwe functies zoals een vernieuwd bedieningspaneel en App Store. Net zoals in macOS High Sierra krijgt iOS enkele grafische verbeteringen. iOS 11 is alleen te installeren op 64-bits apparaten, dit zijn de iPhone 5s of nieuwer, iPad Air of nieuwer, iPad mini 2 of nieuwer en iPod Touch 6e generatie. Daarnaast zal iOS 11 alleen nog maar 64-bits applicaties ondersteunen, verouderde applicaties kunnen niet meer worden gebruikt. Hoe je deze nu al op je iPhone of iPad kunt ontdekken lees je hier.

Bekijk ook: Nieuwe iOS 11 functies die Apple niet heeft verteld (video)

De belangrijkste vernieuwingen in iOS 11

Berichten

De berichten applicatie werd in iOS 10 drastisch veranderd, maar echt functioneel was het niet. Daarom is de iMessage appkiezer aangepast zodat je sneller je apps kunt gebruiken. Bovendien krijgt iMessage eindelijk een synchronisatie functie via iCloud. Dit houdt in dat op al je apparaten dezelfde geschiedenis beschikbaar is. Als je dus een bericht wist op je iPhone, wordt deze ook verwijderd op je Mac.

Verbeterd bedieningspaneel en toegangsscherm

Het bedieningspaneel is nu één geheel geworden en een soort van pagina en is op de vertrouwde manier te raadplegen. Hier kun je snel allerlei snelkoppelingen raadplegen en dankzij 3D touch nog meer opties raadplegen zoals de 4G-schakelaar. Een grote ergernis van veel iOS gebruikers zijn de meldingen op het toegangsscherm, zodra je een iPhone of iPad ontgrendeld zijn deze verdwenen. Wanneer je in iOS 11 je iDevice ontgrendeld kun je het berichtencentrum raadplegen en zal deze het toegangsscherm laten zien. Veeg in het berichtencentrum omhoog om vervolgens je gehele berichtencentrum te bekijken.

iOS 11 overzicht

Enkele Siri verbeteringen

Siri heeft dankzij deep learning een verbeterde stem gekregen met intonatie en ondersteuning voor meerdere resultaten. Hierdoor is de interface lichtjes aangepast en kun je zelfs voorgestelde antwoorden kiezen om te reageren op Siri. Daarnaast kun je Siri nu ook volledig typend gebruiken en moet je niet meer je vragen stellen via spraak. Dit kun je activeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Siri ▸ Typ vragen aan Siri.

Ook heeft Siri iets nieuws geleerd: vertalen. Alleen is dit nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel bijvoorbeeld in Engels, Duits, Frans, etc. Hierdoor kun je eenvoudig gesproken teksten vertalen. Tot slot zal Siri vanaf iOS 11 (macOS High Sierra en watchOS 4) zich versleuteld in iCloud bevinden, zodat de ervaring op alle apparaten gelijk is.

Compleet vernieuwde interface voor App Store

Het was te verwachten dat de nieuwe iTunes- en App Store voorzien zou worden van een compleet nieuwe indeling en look. Gedurende de jaren is de App Store nauwelijks veranderd en het werd tijd voor een nieuwe beleving. De interface is te vergelijken met de Muziek en News applicatie met een 'Vandaag', 'Games' en 'Apps' pagina. Zo valt er altijd wel een nieuwe app te ontdekken. Daarnaast is de interface ook veel uitnodiger geworden zodat je ook echt zin hebt om de store te doorzoeken en nieuwe apps te ontdekken. Het was een wens van veel ontwikkelaars om meer uit de app store te kunnen halen.

AirPlay 2

Met het vernieuwde AirPlay 2 heb je meer controle over je audiosysteem en alle speakers in huis. Niet alleen kun je AirPlay 2 gebruiken met je HomeKit apparaten, ook kun je bijvoorbeeld in de woonkamer dezelfde muziek afspelen als in de eetkamer. Ook is het mogelijk om het volume in iedere kamer anders in te stellen of net de muziek overal tegelijkertijd af te spelen. De Apple TV kun je nog ook als hub gebruiken voor audio van je speakers zonder dat de TV aan moet staan.

De iPad wordt productiever dan ooit

Eindelijk krijgt de iPad weer wat meer aandacht van Apple. In iOS 11 zal de iPad beschikken over een hoop nieuwe en vooral productieve functies. Zo krijgt de iPad een nieuw Dock waarbij je meer apps kunt plaatsen en ook kunt gebruiken als appkiezer. Drag en Drop is een nieuwe functie die het mogelijk maakt content te selecteren en te verplaatsen over het scherm naar andere apps. Zo kun je een safari-link plakken in Mail of extra karakter activeren op het toetsenbord. Verder kun je de camera van de iPad gebruiken als document scanner en eenvoudig in de gehele interface documenten bewerken (aantekeningen, mark up)

iOS 11 op iPad

Nieuwe Bestanden app (files)

iOS bevat een nieuwe applicatie genaamd 'Bestanden' (Files) en is een echte pro-applicatie. Met de app is het mogelijk om al je bestanden in te kijken die je bijvoorbeeld in iCloud Drive hebt staan. App ontwikkelaars kunnen ook gebruik gaan maken van deze applicatie. Hierdoor kun je vanuit Files ook bijvoorbeeld je Dropbox bestanden raadplegen of andere opslag diensten. Bestanden is beschikbaar op de iPhone en iPad.

Enkele overige nieuwe functie:

• Apple Pay krijgt de mogelijkheid om geld over te maken tussen personen (nog niet in NL/BE)
• Het JPG-formaat voor foto's wordt vervangen door HEIF (betere kwaliteit, minder opslagruimte)
• HEVC-ondersteuning voor video's
• Aanpassen van Live Photos zoals inkorten, hoofdfoto kiezen, loop-mogelijkheid en meer
• Kaarten krijgt ondersteuning voor plattegrond van vliegtuigen en warenhuizen
• Rijstrook ondersteuning voor turn-by-turn navigatie en snelheid wordt getoond
• Niet storen bij autorijden, iOS registreert of je rijdt en zal de meldingen niet tonen op je scherm
• Profiel ondersteuning in Apple Music, vrienden kunnen zien wat je luistert (kan uitgeschakeld worden)
• Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van AR-kit (augmented reality)
• Complete nieuwe stijl voor de interface te vergelijken met de Muziek app

Wanneer komt iOS 11 beschikbaar?

iOS 11 is dit najaar voor iedereen te downloaden, ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag de eerste beta installeren. Eind deze maand komt de eerste publieke beta beschikbaar voor iOS gebruikers. Klik hier om je aan te melden voor publieke testversies van iOS.

Lees ook: macOS High Sierra 10.3 dit najaar beschikbaar

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


  • Jos

    6 juni 2017 om 13:27

    Volgens mij worden de iMessage berichten al gesynchroniseerd, althans bij mij wel.

  • Wesley Fabry

    6 juni 2017 om 13:30

    @jos niet helemaal, ze worden wel overal ontvangen en als je het op het ene apparaat leest, zal deze op het andere apparaat worden gemarkeerd als gelezen. Echter wis je een bericht dan wordt dat niet gesynchroniseerd, ook de geschiedenis is per apparaat anders. Hetzelfde geldt voor gesprekken, wis je een gesprek op je iPhone, dan is deze ook verdwenen op je Mac.

Een reactie toevoegen: