beveiliging

Face ID: Je iPhone X beveiligen met je gezicht, alle info

Demonstratie Face ID

De iPhone X heeft geen Touch ID meer, maar wordt beveiligd met Face ID. Deze geavanceerde gezichtsherkenning wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe TrueDepth-camera. Deze combineert een normale camera aan de voorkant met een infraroodcamera, dieptesensor en projector.

De TrueDepth-camera zit verwerkt in de inkeping aan de voorkant van het toestel en is dus een dubbele camera die diepte kan zien. Net zoals met Touch ID kun je Face ID gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar ook wachtwoorden invoeren of aankopen verrichten. Daarnaast kun je de TrueDepth-camera ook gebruiken voor Animoji en AR-toepassingen.

iOS 10iOS: Extra informatie over draadloze netwerken tonen

wifi-logo

Dat iOS steeds slimmer wordt is een feit, vooral de kleine aanpassingen zijn voor de eindgebruiker handig. Vanaf iOS 10 geeft iOS je namelijk advies bij het verbinden met een draadloos wifi-netwerk.

Zo kan deze je een beveiligingsadvies geven met betrekking tot het verbonden netwerk. Dit advies zal vooral optreden wanneer je verbonden bent met een openbaar netwerk. Deze zijn namelijk vaak niet optimaal beveiligd. Omdat iedereen toegang heeft tot dit netwerk kunnen zij gegevens van andere stelen die op dat moment ook verbonden zijn met hetzelfde netwerk.

iOS 11: Face ID activeren en gebruiken op een iPhone X

Face ID

De iPhone X is voorzien van een TrueDepth-camera met gezichtsherkenning. Met behulp van deze techniek kun je de iPhone ontgrendelen, aankopen verrichten in de iTunes en App Store en wachtwoorden invullen in Safari.

Face ID vervangt volledig Touch ID en is eenvoudig in gebruik. Zodra je de gezichtsherkenning hebt ingesteld kun je overal in iOS je gezicht scannen om toegang te krijgen tot bepaalde opties of je iPhone zelf. Wanneer je bijvoorbeeld een aankoop wil uitvoeren krijg je een melding te zien, wordt je gezicht gescand en kun je de aankoop bevestigen.

iCloud-sleutelhanger uitschakelen en gegevens verwijderen

logo iCloud-sleutelhanger

Met behulp van de iCloud-sleutelhanger kun je inloggegevens, creditcards en wachtwoorden synchroniseren met al je apparaten via iCloud. Hierdoor heb je altijd de meeste recente gegevens beschikbaar op al je apparaten.

Apple synchroniseert de gegevens versleuteld met een 256-bits-AES codering in je persoonlijke iCloud. Vreemde, noch Apple, kunnen toegang krijgen op deze gegevens. Mocht je om één of andere reden toch liever de dienst uitschakelen en alle gegevens willen verwijderen is dat geen enkel probleem.

OverSight: Krijg een melding wanneer de Mac webcam of microfoon wordt gebruikt

oversight icon

Het zal niet zo snel gebeuren dat criminelen je Mac hacken en je camera of microfoon willen activeren om je te bespioneren, maar het kan natuurlijk altijd eens gebeuren. Eerder hebben we al over oplossingen geschreven zoals Spyslide. Alleen moet je hiervoor je webcam afplakken en kun je nog steeds afgeluisterd worden. je kunt ook gebruikmaken van de gratis applicatie 'OverSight'.

De app draait op de achtergrond van je Mac en detecteert onmiddellijk wanneer je webcam of microfoon geactiveerd wordt. Ook wanneer de criminelen in staat zijn om het groene ledlampje uit te schakelen krijg je een melding. Op deze manier ben je altijd op de hoogte wanneer de camera of microfoon van je Mac wordt gebruikt.

Hider 2: Bestanden verbergen voor nieuwsgierige ogen

Door de toenemende berichten dat geheime diensten en hackers op allerlei manieren toegang kunnen krijgen tot je bestanden, is het tegenwoordig niet meer verwonderlijk dat je bepaalde bestanden wilt beschermen.

Om bestanden te verbergen kun je gebruik maken van een aantal ingewikkelde macOS Terminal commando's of speciale tools die op internet beschikbaar zijn. Wil je bestanden op een eenvoudige 'Apple vriendelijke' manier verbergen (en beschermen) dan kun je gebruik maken van de applicatie Hider 2.

Dropbox: Tweestapsverificatie activeren en inloggen met de app

dropbox

Wanneer een internetdienst gebruikmaakt van tweestapsverificatie is het aan te raden deze in te schakelen. De verificatie is een extra stap om te kunnen inloggen, in de meeste gevallen is dit een code die je toegestuurd krijg via sms, mail of een speciale app. Hierdoor heeft een hacker (of een andere kwaadwillige) een extra stap nodig om succesvol te kunnen inloggen.

Ook Dropbox heeft deze mogelijkheid en werkt als volgt: je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord, daarna krijg je een boodschap te zien dat er een code is verzonden. Deze code heb je in de meeste gevallen ontvangen via sms, vul deze code in en het inloggen wordt voltooid. Vanaf nu kun je naast je telefoonnummer ook de mobiele app van Dropbox gebruiken.

iOS: Automatisch slot kan niet worden gewijzigd

instellingen ios logo 7 retina

In iOS is het mogelijk om het automatisch de iPhone of iPad te vergrendelen naar een bepaald periode. Standaard wordt het scherm vergrendeld na 1 minuut, maar je hebt ook de keuze tussen 30 seconden, 2 minuten, nooit, etc.

Het automatisch slot kun je wijzigen via Instellingen ▸ Beeldscherm en helderheid. Heb je nog iOS 9 of eerder dan kun je dit aanpassen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Automatisch slot, kies hier een gewenste tijd. Sommige gebruikers hebben echter bepaalde opties niet. Zo kunnen sommige alleen maar 30 seconden kiezen en andere kunnen de optie 'Nooit' niet kiezen.

Extra vertrouwde telefoonnummers toevoegen aan een Apple ID (iCloud)

icon OS X iCloud

Je komt er niet meer om heen, iCloud heeft een belangrijke rol gekregen in het leven van de Apple gebruiker. Uiteraard is het niet verplicht, maar wie veel iOS en macOS functie wil gebruiken zal uiteindelijk iCloud moeten activeren. De onlinedienst van Apple kent veel voordelen, denk hierbij aan het synchroniseren en bewaren van bestanden en gegevens, zoek mijn iPhone en meer.

Het is daarom belangrijk je Apple ID te beveiligen met
twee-factor-authenticatie, hoe dat werkt leggen we hier tot in detail uit. Wanneer je deze beveiliging actief hebt kun je inloggen met je account en wachtwoord, maar moet je nog een extra stap uitvoeren met behulp van een toegezonden code. Deze code kun je ontvangen op een vertrouwd apparaat of telefoonnummer.

iOS: Automatisch invullen van gegevens en wachtwoorden uitschakelen

iOS safari icoon

In iOS heb je de mogelijkheid om bepaalde te gegevens te onthouden en te bewaren, denk hierbij aan gebruikersnamen, creditcards en wachtwoorden. Daarnaast kun je ook automatisch formulieren invullen met behulp van je contactgegevens.

Dit is allemaal ontzettend handig, maar er zit ook wel een groot veiligheidsrisico aan verbonden. Apple kan deze gegevens echter niet inzien, alles blijft bewaard op het toestel zelf en eventueel versleuteld gesynchroniseerd met iCloud. Echter en kan iedereen die je iPhone of iPad in handen krijgt gebruikmaken van de opgeslagen informatie. Om deze reden kun je ervoor kiezen het automatisch invullen uit te schakelen.

iCloud: App-specifiek wachtwoord instellen en gebruiken (verplicht sinds 15 juni)

logo iCloud-sleutelhanger

Sinds 15 juni 2017 is het verplicht om een app-specifiek wachtwoord in te stellen voor iCloud. Misschien is het je al eens overkomen dat je een app-specifiek wachtwoord hebt moeten gebruiken tijdens het inloggen met je Apple ID (iCloud). Met app-specifieke wachtwoorden kun je veilig inloggen met je iCloud account wanneer je apps gebruikt die geen twee-staps-verificatie ondersteunen.

In dat geval kun je een speciaal wachtwoord aanmaken dat maar door één applicatie gebruikt kan worden. Bovendien wordt dit wachtwoord maar één keer gegenereerd met behulp van je Apple ID. Hierdoor is het super veilig en makkelijk in gebruik.