privacy

Gmail: Voorkom dat externe apps toegang hebben tot je e-mails

Sinds 2017 is Google gestopt met het scannen van Gmail inboxen voor gepersonaliseerde advertenties. Echter ontdekte The Wall Street Journal dat externe bedrijven dit alsnog kunnen en mogen doen.

Het gaat om apps die je zelf gekoppeld hebt aan je Google account en zo toestemming hebt gegeven om ook je e-mailberichten te lezen. Google laat weten dat alleen externe ontwikkelaars toestemming hier voor krijgen nadat ze goedgekeurd zijn en voldoen aan de strenge eisen van Google zelf. Toch is het geen prettige gedachten dat externe partijen je e-mails kan lezen. Gelukkig kun je dit uitschakelen.

YouTube: Registreren van kijk- en zoekgedrag uitschakelen

De meeste YouTube gebruikers zullen ingelogd zijn met hun Google Account in de app. Hierdoor kun je video's bewaren in afspeelijsten, video's leuk vinden, inhoud synchroniseren en meer.

Het nadeel hiervan is wel dat je kijk- en zoekgedrag wordt gemonitord en gekoppeld aan je account. Hierdoor kan YouTube je aanbevelingen geven op eerder bekeken video's en zoekopdrachten. Dit kun je gelukkig (tijdelijk) uitschakelen. Op een Android toestel kan dit via een speciale Incognitomodus, op een iPhone of iPad is dit op een andere manier.

macOS: Automatisch uitloggen na een inactieve periode

De Mac is ontzettend productief en is daarom een uitgelezen apparaat om gebruikt te worden in een zakelijke omgeving of op school. macOS heeft standaard verschillende mogelijkheden om je apparaat te beveiligen wanneer je deze gebruikt in het bijzijn van meerdere mensen.

Zo kun je de Mac beveiligen met een wachtwoord, ontgrendelen met een Apple Watch of Touch ID. Daarnaast kun je de Mac snel vergrendelen via het -menu of automatisch wanneer je deze even niet meer gebruikt. Maar er is meer, via een verborgen optie is het mogelijk om automatisch uit te loggen op een Mac na een vooringestelde inactieve periode.

Snel iCloud uitloggen in alle browsers

iCloud is niet alleen te gebruiken op je iPhone, iPad of Mac, je kunt alle gegevens ook raadplegen op de iCloud-website van Apple. Je logt in met je Apple ID (iCloud account) en daarna kun je allerlei content raadplegen zoals je Agenda, Notities, Foto's, je iCloud Drive, etc.

Wie de twee-factor-authenticatie heeft geactiveerd kan bij het inloggen de mogelijkheid activeren om de webbrowser (computer) te onthouden. Dit houdt in dat je voor een bepaalde tijd direct kunt inloggen zoder dat je de extra beveiliging hoeft uit te voeren. Als je veelvuldig gebruikmaakt van verschillende (openbare) computers dan is het misschien slim om het automatisch inloggen uit te schakelen. Mocht je dit vergeten zijn dan kun je direct vanop afstand uitloggen in alle browsers waarin je bent aangemeld.

Aanrader: Mac en persoonlijke gegeven optimaal beveiligen met FileVault

Als je in het bezit bent van een Mac dan bevat deze, misschien nu wel meer dan ooit, een hoop persoonlijke informatie en gegevens. Als je Mac wordt gestolen of je verliest deze dan is dat niet alleen vervelend, maar ook beangstigend.

Je moet er niet aan denken dat een wildvreemde al je persoonlijke gegevens te weten komt. Denk hierbij aan je adres, contactpersonen, foto's, enzovoorts. Daarom is het belangrijk om Zoek mijn Mac in te schakelen, je Mac te voorzien van een moeilijk te raden wachtwoord en het beste kun je ook FileVault inschakelen.

iOS: Alle gegevens verwijderen die Siri heeft verzameld

Als er één techbedrijf is die veel waarde hecht aan privacy is het Apple wel. Via een speciale privacy-pagina kun je uitgebreide informatie terugvinden over je privacy in combinatie met Apple producten en diensten. Veel gegevens blijven op je Apple product en verlaten deze niet, maar dat is een ander verhaal voor Siri.

De spraakassistent moet wel regelmatig persoonlijke informatie verwerken en dat gebeurt op de servers bij Apple. Ook deze gegevens worden versleuteld en zorgvuldig verwerkt en er is geen reden om voor je privacy te vrezen. Toch kan het zijn dat je liever alle gegevens, en dus je Siri geschiedenis, wil verwijderen. Niet wegens privacyredenen, maar omdat Siri je vaak onjuiste informatie geeft.

WhatsApp: Controleren wanneer een bericht is afgeleverd en gelezen

Controleren of een WhatsApp bericht gelezen is, het kan al een tijdje via de blauwe vinkjes. Veel gebruikers vinden het handig, maar willen zelf liever niet gecontroleerd worden.

Dankzij deze vinkjes kun je achterhalen of iemand het bericht gelezen heeft, interessant als er nog geen reactie op is gekomen. Op zich is er niets mis met deze functie, maar we begrijpen dat niet iedereen hier vrolijk van wordt. Gelukkig kun je de blauwe vinkjes uitschakelen, maar je kunt ze ook gebruiken om te achterhalen wanneer een bericht is afgeleverd en is gelezen.

iOS: Je locatie delen met gezinsleden via Delen met gezin

Als Apple gebruiker heb je de mogelijkheid om Delen met gezin te activeren. Alle gezinsleden kunnen dan gebruikmaken van dezelfde betaalwijze, maar je kunt ook onderling apps met elkaar delen. Daarnaast is het mogelijk om een gezamenlijk Apple Music en iCloud-abonnement af te sluiten. Hierdoor ben je voordeliger uit en profiteer je allemaal van de voordelen.

Naast het delen van aankopen en abonnementen, kun je ook je locatie delen. Handig wanneer je als ouder wil controleren of je kind veilig op school is aangekomen of in het geval van een noodsituatie.

Anoniem YouTube video’s kijken dankzij de incognitomodus

De meeste YouTube gebruikers zullen ingelogd zijn met hun Google Account in de app. Hierdoor kun je video's bewaren in afspeelijsten, video's leuk vinden, inhoud synchroniseren en meer.

Het nadeel hiervan is wel dat je kijk- en zoekgedrag wordt gemonitord en gekoppeld aan je account. Wil je graag ongestoord YouTube video's kijken zonder dat dit invloed heeft op je kijkgedrag en geschiedenis dan kun je gebruikmaken van de incognitomodus op je iPhone of iPad. Hierdoor kun je anoniem video's kijken, ideaal voor je guilty pleasures.

WhatsApp beveiligen met Touch ID of Face ID

Vrijwel iedere iPhone en zelfs smartphone gebruiker heeft WhatsApp geïnstalleerd op zijn of haar telefoon. Met miljoenen gebruikers is het nog steeds de populairste chatdienst ter wereld. Wie WhatsApp veelvuldig gebruikt weet als geen ander dat de berichten ook wel eens privacygevoelige informatie bevat.

Mocht je om één of andere reden niet willen dat iemand je berichten ongevraagd gaat lezen kun je ervoor kiezen om Whatsapp op je iPhone te beveiligen met Touch ID of Face ID. Voor je de app dan kunt openen wordt je gezicht of vingerafdruk gescand, als deze niet van jou is wordt de app niet geopend.

FaceTime groepsgesprekken tijdelijk uitgeschakeld vanwege privacybug

Sinds iOS 12.1 is het mogelijk om FaceTime groepsgesprekken te voeren met maximaal 32 personen. Een erg leuke functie, maar er bleek een beveiligingsbug in te zitten. Om die reden heeft Apple de groepen-functie per direct uitgeschakeld.

De bug maakte het mogelijk om mee te luisteren en te kijken met gespreksgenoten wanneer deze de FaceTime-oproep nog niet beantwoord hadden. De bug werd massaal gedeeld op de sociale media, waarna Apple vrijwel onmiddellijk tot actie overging. Het bedrijf heeft per direct de groepsgesprekken functie uitgeschakeld.

Wil je appletips pushberichten ontvangen?

Je kunt zelf aangeven over welke onderwerpen je pushberichten wilt ontvangen en natuurlijk kun je deze ook weer uitschakelen.

Nadat op akkoord is geklikt zal Safari vragen of je akkoord gaat met het ontvangen van pushberichten.


AKKOORD    NEE BEDANKT