19 april 2015

Wat is iCloud-fotobibliotheek en hoe werkt het?

Foto's voor OS X logo

Sinds iPhoto is 'vervangen' door Foto’s voor OS X krijgen we ontzettend veel vragen binnen over deze nieuwe applicatie. We proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden met behulp van tips, mocht je nog geen antwoord hebben ontvangen op je vragen dan kun je deze ook stellen op het appletips Genius.

We kregen veel vragen over iCloud-fotobibliotheek, veel gebruikers snappen de werking er niet van en zijn verbaasd dat foto’s verwijderd worden over al hun apparaten. Wat is iCloud-fotobibliotheek, hoe zit het met de iCloud-opslag, enzvoorts, je leest het hieronder terug.

Wat is iCloud-fotobibliotheek?

iCloud-fotobibliotheek is één bibliotheek die je bewaart in iCloud en deze wordt gesynchroniseerd (indien gewenst) met al je apparaten. Simpel gezegd, vanaf nu heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud. Alle wijzigingen worden gesynchroniseerd met deze bibliotheek en worden overal getoond.

Hoe iCloud-fotobibliotheek activeren?

Open de Foto’s voor OS X applicatie en navigeer naar de menubalk. Klik hier op Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ schakel hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek' in. Voor iOS dien je dit te doen via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto’s ▸ schakel hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek' in.

icloudfotobibliotheek

Synchroniseren van foto’s

Zodra je iCloud-fotobibliotheek hebt geactiveerd worden alle wijzigingen aan je foto’s gesynchroniseerd. Dit houdt in dat wanneer je een foto bijsnijd deze versie ook beschikbaar is op je Mac en iOS. Verwijder je een foto op je iPad dan is hij ook verwijderd op je Mac, iPhone, enzovoorts. Maak je een nieuwe foto met je iOS apparaat of voeg je nieuwe foto’s toe aan de OS X applicatie dan worden deze onmiddellijk (via een Wi-Fi verbinding) geupload naar je iCloud-fotobibliotheek en kun je ze op al je apparaten raadplegen.

Handmatig foto’s importeren

Handmatig foto’s importeren is eigenlijk niet nodig omdat zoals al eerder aangegeven alle nieuwe foto’s onmiddellijk worden geplaatst in je iCloud-fotobibliotheek. Toch kun je foto’s handmatig toevoegen aan deze bibliotheek via de Foto’s voor OS X applicatie. Sluit je iOS apparaat met de usb-kabel aan op je Mac en navigeer naar de Foto’s voor OS X applicatie. Klik op het tabblad 'import’ in de knoppenbalk, onmiddellijk worden alle nog niet toegevoegde foto’s weergegeven. Via de knop ’toon alles' kun je al je foto’s bekijken, selecteren en importeren.

fotoimporteren

Foto’s beheren via iCloud.com

Naast de applicaties voor OS X en iOS kun je ook je iCloud-fotobibliotheek raadplegen op iCloud.com. Log in met je iCloud account (Apple ID) en klik op foto’s. Je kunt je bibliotheek bekijken en foto’s beperkt aanpassen. Ook foto’s uploaden kun je via deze webversie doen.

iCloud-opslag

Nadeel aan het hele verhaal is de iCloud-opslag. Standaard krijg je gratis 5GB van Apple, maar je zal merken dat ja al snel 5GB gebruikt. Je kan dan opslag bijkopen, hieronder vind je de prijzen terug.

• € 0,00 per maand voor 5 GB iCloud-opslag
• € 0,99 per maand voor 50 GB iCloud-opslag
• € 2,99 per maand voor 200 GB iCloud-opslag
• € 9,99 per maand voor 2 TB iCloud-opslag

Je kan dit aanschaffen in OS X via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer. Op een iOS apparaat is het mogelijk via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag ▸ Koop meer opslag.

Opslag op je apparaten optimaliseren

Aan de hand van je iCloud-opslag kun je tot 1 TB foto's opslaan in iCloud, uiteraard heb je niet genoeg opslag op je iPhone of iPad voor deze foto's. Dan kun je de opslag van je apparaten optimaliseren, zo kun je heel veel foto's opslaan in iCloud en niet op je iPhone, iPad of Mac. Wel kun je alle foto's bekijken op deze apparaten, meer informatie lees je hier terug.

optimaliseer opslag foto

Foto's verwijderen van iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud

Wil je foto's verwijderen van je iPhone, iPad of Mac, maar niet uit iCloud. Dan kan dat helaas niet, klik hier voor meer informatie.

iCloud-fotobibliotheek uitschakelen en niet gebruiken

Heb je de dienst ingeschakeld en wil je deze toch weer uitschakelen en niet meer gebruiken dan kan dat. Klik hier voor meer informatie over het uitschakelen van de iCloud-bibliotheek.

Ben je tegen deze wijzing dan kun je Foto’s gebruiken net zoals iPhoto. Dan worden er geen foto’s geupload naar iCloud en maak je geen gebruik van iCloud-fotobibliotheek. Hoe je dit doet lees je hier terug op appletips.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Cloverfield

  19 april 2015 om 12:02

  Jammer dat Apple maar 5GB gratis geeft per ID en niet per apparaat ivm backup. Daarnaast is iCloud zo duur! En er is geen tussenoplossing zoals alleen de laatste 12 maanden in iCloud, de rest offline.
  Daarnaast is mijn bibliotheek in iCloud 3 GB (test library) maar op iPhone en Mac is het 9 GB nogal een verschil… er mist dus wel iets!

 • jasper050

  19 april 2015 om 12:58

  Wat ik nog steeds niet begrijp: in mijn iPhoto staan 8299 foto’s maar na overgang naar Foto’s staan daar nu 6380 dus bijna 2000 minder, hoe kan dit?
  Mis ik nu gewoon foto’s of zijn zijn het foto’s die bewerkt zijn en nu alleen de laatste versie overgezet is?

 • Wim

  19 april 2015 om 22:24

  Misschien iets omslachtiger maar bij flickr.com krijg je 1TB gratis en zijn je foto’s overal te bekijken op de PC, Tablet of Smartphone…….

 • Angelo

  19 april 2015 om 22:30

  Ik snap sowieso waarom bepaalde mensen klagen. ik heb de iphone 6 64 gb en bewaar daar al mijn photos op, af entree zet ik ze over op mijn mac of pc. Als ik toevallig wat leuke fotos heb die ik even wil delen of snel wil overzetten deel ik ze met iCloud.

 • Henk

  20 april 2015 om 11:08

  met mijn camera samsung galaxy ek-gc110 krijg ik geen opnamen in Foto’s. Niet via USB en niet via de sd kaart. Op mijn mac gebruikte ik met iphoto Kies. Die werkt nu niet meer maar ook het nieuwe Switch van Samsung werkt niet. Erg lastig dus. Iemand een idee?

 • Ronald

  26 april 2015 om 21:08

  Net geprobeerd een foto van Facebook te importeren in Foto’s, net zo als ik gewend was bij Iphoto, maar dit lukte niet (meer).
  Via rechtsklikken gaat het menu wel open, er staat ook: importeren in foto’s, maar er gebeurd vervolgens niets??

 • Martien

  7 mei 2015 om 10:31

  Hoe kan ik nu het beste op de apple tv de foto’s bekijken als ik al mijn foto’s in de iCloud heb staan?

 • Wesley Fabry

  7 mei 2015 om 10:49

  Martien, dat kun je het beste doen via de ‘app’ iCloud-foto’s op je Apple TV.

 • margafromned

  28 mei 2015 om 12:14

  Wesley, in je artikel staat “vanaf nu heb je geen bibliotheek meer op je Mac, iPhone of iPad maar in iCloud”. Klopt dat letterlijk? Ik wil de library op mijn Mac namelijk niet kwijt…

 • René Hoegen

  1 juni 2015 om 18:40

  Als ik op importeren klik dan komt My Pictures in beeld maar het bestand iPhoto Library wordt dan wazig weergegeven, je kunt het ook niet aanklikken. Volgens mij komen dan niet al je foto’s in Foto’s

 • Tom Lambrechts

  24 augustus 2015 om 13:43

  Omdat mijn harde schijf vol is wil ik mijn bibliotheek overzetten naar iCloud. Ik heb ruimte bijgekocht en alle settings veranderd zoals hier aangegeven (optimalisaite). De bestaande bibliotheek blijft echter evenveel ruimte innemen op mijn harde schijf omdat de “optimalisatie” enkel wordt toegepast op nieuwe foto’s? Hoe zorg ik ervoor dat mijn gehele bibliotheek overgaat naar iCloud en er zo ruimte vrijkomt op mijn harde schijf?

 • Kaatje

  1 september 2015 om 8:47

  Verandering doet pijn! Maar sjeemig de peemig, hoe krijg ik nu een foto ingevoegd in een Word document?

 • Wesley Fabry

  1 september 2015 om 8:49

  @kaatje dit heeft weinig te maken met Foto’s, Microsoft moet de link naar Foto’s in Word bouwen en ondersteunen, het is dus wachten op een update van Microsoft. Voorlopig kun je de foto exporteren uit Foto’s en daarna slepen in het document.

  http://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

 • Sarah

  4 oktober 2015 om 20:51

  Kan iemand mij vertellen hoe het zit met foto’s verwijderen? Ik heb iCloud opslag gekocht, omdat ik constant de melding kreeg dat ik onvoldoende geheugen heb. Nu heb ik 44 GB geheugen over, maar blijf ik deze melding krijgen. Waarschijnlijk omdat mijn telefoonopslag zelf vol zit. Hoe zit het nu als ik foto’s wil verwijderen? Ik wil graag ruimte creëren op mijn telefoon, maar als ik foto’s verwijder, worden ze ook uit iCloud verwijderd. Ik begrijp niet zo goed hoe dit nu werkt. Alvast bedankt!

 • dennis

  6 oktober 2015 om 19:09

  Ik heb op mijn iphone foto-bibliotheek geactiveerd. Alle foto’s staan ook netjes op icloud. Maar hoe kan ik op een makkelijker manier foto’s downloaden en opslaan op mijn pc. Ik heb iets van 1000 foto’s en ik kan ze wel selecteren maar moet dan per foto op ok drukken om op te slaan. Is hier misschien een makkelijkere manier voor? Kan iemand mij helpen aub?

 • Olga

  8 oktober 2015 om 9:13

  Ik heb exact dezelfde vraag als Sarah. Hoe zit dat met foto’s verwijderen alleen op mijn iPhone ( neemt teveel ruimte in). Ik heb ook meer opslag gekocht maar blijf vaak melding krijgen van tekort aan opslagruimte. Als ik foto’s verwijder worden ze overal verwijderd. Snap niet hoe dat werkt. Graag hulp. Bedankt. Groetjes!

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2015 om 9:35

  Olga, de werking van iCloud-fotobibliotheek lees je hier boven, als je op het ene apparaat een foto verwijderd, doet ie dat ook bij de andere. De te weinig ruimte heeft waarschijnlijk te maken met de opslagruimte op je iPhone zelf (los van foto’s) dit controleer je via instellingen – algemeen – opslag en icloud-opslag – beheer opslag (bij opslag)

 • Antoine

  17 oktober 2015 om 12:50

  Het uploaden van foto’s van mijn I-phone naar mijn I-pad werkt niet meer. Andersom werkt het wel. Wat is de reden?

 • Judith

  17 oktober 2015 om 14:55

  Zelfde vraag als Dennis! Heb 1000+ foto´s die ik wel via icloud.com kan bekijken. Icloud op pc geinstalleerd, maar dan zie ik in icould-photos op mijn pc maar 47 foto´s terug. WTF???

 • Jan Arjen

  9 november 2015 om 20:40

  @Wesley: dit is niet een antwoord. Foto’s geeft door de optimalisatie geen ruimte terug, maar pikt elke keer meer ruimte in als je bijvoorbeeld een andere app verwijdert. Ik heb nogal wat gefilmd en op mijn iPhone neemt Foto’s nu 25 Gig in beslag!! Bij andere apps kan je kiezen of je gegevens weggooien die toch in de cloud beschikbaar is. Bij Foto’s heb ik het nog niet ontdekt, helaas.

 • Wesley Fabry

  10 november 2015 om 10:27

  Hoe werkt de optimalisatie van iCloud-fotobibliotheek? : http://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • karin

  7 december 2015 om 10:33

  wil gewoon mijn foto’s weer terug op mijn mobiel,hoe gaat ,niet de helft staat erop

 • i.deklein

  7 december 2015 om 13:21

  Volgensmij ( heb het nog niet gedaan ) kun je al je gegevens ook lokaal opslaan en beheren op bv een wifi gekoppelde Hard disk of Nas.

 • Femke

  9 december 2015 om 11:05

  hallo,
  gisteren al mijn foto’s verwijderd van de telefoon om op de computer te zetten ( in de veronderstelling dat ie alles over zou zetten) dit bleek dus niet waar te zijn. Foto’s van vakantie heeft ie niet op de computer gezet. ik heb wel iCloud en als het goed is maakt ie ook de reservekopieën. hoe kan ik de foto;s terug op mijn telefoon zetten?
  Kan iemand mij alsjeblieft helpen?!!!
  groetjes Femke

 • Wesley Fabry

  9 december 2015 om 11:11

  Femke, dit al geprobeerd: http://www.appletips.nl/ios-8-onlangs-verwijderde-fotos-terugzetten-of-definitief-verwijderen/ ? Anders moet je jouw iPhone herstellen en een oude reservekopie terugzetten: http://www.appletips.nl/oudere-icloud-reservekopieen-installeren-op-je-idevice/

 • Fatih

  19 december 2015 om 23:14

  Ik wil mijn vakantie albums verwijderen op mijn iPhone maar dan worden ze ook verwijdert op iCloud. Dat wil ik dus juist niet. Iemand die kan helpen graag?

 • Rob

  28 december 2015 om 13:21

  Mijn iPad raakt vol. Ik wil er een heleboel foto’s afgooien, maar ze moeten wel in de iCloud bewaard blijven. Kan dat?

 • Wesley Fabry

  28 december 2015 om 13:43

  @rob dat kan met optimalisatie: http://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • ingrid

  13 januari 2016 om 14:06

  hoe verwijder ik foto van mijn i phone of i pad zonder ze uit de cloud te verwijderen

 • Wesley Fabry

  13 januari 2016 om 14:07

  Ingrid, dat kan helaas niet. Wel ‘verbergen’: http://www.appletips.nl/ios-8-fotos-verbergen-in-foto-applicatie/

 • nathalie

  18 januari 2016 om 22:25

  Kan ik in icloud een apart album maken die ik niet op mijn andere devices kan zien? Anders heb ik natuurlijk geen bal aan de extra icloud ruimte en ben ik beperkt tot de max ruimte van mijn iphone? Kan iemand me hiermee helpen?

 • Wesley Fabry

  19 januari 2016 om 9:18

  @Nathalie, dat kan niet, maar je kunt wel de opslag optimaliseren op je iPhone: http://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • nathalie

  19 januari 2016 om 13:39

  Hallo Wesley, dat had ik al gedaan, maar is dus geen oplossing. Helaas, ik hoop dat hier in de toekomst een betere oplossing voor komt. Voor u zal ik de foto’s uit Icloud moeten halen en kopieren naar een externe harde schijf en dus niet echt optimaal gebruik kunnen maken van mijn ruimte :(

 • David

  7 maart 2016 om 13:00

  Ik heb een vraag waar niemand tot nu toe raad mee weet. Het volgende , ik heb een iPhone 6 16 GB.
  Vrij weinig ruimte dus voor veel foto’s enz. Nu heb ik extra iCloud ruimte gekocht om zo al mijn foto’s in de iCloud te kunnen opslaan. Maar als ik vervolgens foto’s van mijn iPhone wil verwijderen (omdat ik dan weer meer ruimte vrijmaak op mijn iPhone en omdat ze toch in de iCloud staan) worden deze foto’s ook uit de iCloud verwijderd! Dit is toch juist onder anderen waarom men aan de iCloud begint?
  Ik neem aan dat hier toch een oplossing voor is!? Ben al bij Apple zelf geweest en kreeg daar een verkeerd advies waardoor ik nu een aantal foto’s blijvend heb gewist!
  Alvast mijn dank David

 • Jennifer Trouw

  3 april 2016 om 3:52

  Vraag : mijn iPad is gestolen.
  Is er nog een manier om bij mijn foto’s te kunnen ?

 • Wesley Fabry

  3 april 2016 om 7:58

  Je kunt op een ander apparaat een reservekopie terugzetten, dat is zowat de enige mogelijkheid

 • Jan

  18 april 2016 om 12:20

  Heb iCloud fotobieb aangezet op iPhone 5
  Maar foto’s komen niet in iCloud
  Er staat 5767 foto’s uploaden maar d’r gebeurt niks.
  En nu?

 • Marlies

  25 april 2016 om 18:06

  Ik heb dezelfde vraag als Jan. Deze vraag is hierboven al vaker gesteld, maar steeds zonder antwoord. Wat gaat er niet goed?

 • Wesley Fabry

  26 april 2016 om 9:15

  Hebben jullie de iPhone/iPad al eens geforceerd herstart? Je iDevice kun je geforceerd herstarten via deze procedure: http://www.appletips.nl/de-meest-voorkomende-ios-problemen-oplossen-met-een-geforceerde-herstart/
  Zo niet kun je Foto’s uit- en weer inschakelen via instellingen ▸ iCloud

 • Shannen

  11 mei 2016 om 12:51

  Eerst had ik fotostream maar toen ik net keek is het opeens weg.
  Heb alle apple tips al gevolgd zoals terug opnieuw uit en inschakelen, geforceerd herstarten, via de icloud online.
  Het helpt allemaal niet en heb 100% dus kan niet uitgeschakeld zijn voor de batterij.
  Kan iemand me helpen?
  Snap er ondertussen helemaal niets meer van

 • Hilko

  18 mei 2016 om 16:27

  De foto’s moeten van de harde schijf gewist worden van het toestel. Ook ik heb extra icloud opslag gekocht en de boel overgezet maar ik blijf tegen die 5 gb opslag zitten. Ik krijg hem niet schoon. En hiervoor wil ik een gratis app downloaden. Alleen wordt je daarmee bedonderd omdat het downloaden en scannen wel gratis is maar het daadwerkelijk verwijderen van de foto’s en andere verwijderde bestanden en cookies daarvoor moet je betalen. Hoe lossen wij dit op. Hiervoor moet toch een oplossing zijn die wel echt gratis is en werkt.

 • Jessa

  8 juli 2016 om 21:51

  Ik heb een samsung mobiel, en sinds kort een Macbook aangeschaft. Ik wil graag foto’s van mijn samsung naar mijn macbook overzetten. Ik heb inmiddels uitgevonden hoe dit moet, maar niet al mijn foto’s die ik op mijn mobiel heb staan worden weergeven bij importeren, ik kan niet alles zien. En als ik een aantal foto’s importeer duurt het ontzettend lang. En aangezien ik 3000 foto’s op mijn mobiel heb staan ben ik hier denk ik wel uren mee bezig. Is hier een oplossing voor?

 • Wesley Fabry

  8 juli 2016 om 23:43

  Hhmm weet ik helaas geen oplossing op, misschien onze leden van https://genius.appletips.nl wel?

 • laura

  11 juli 2016 om 22:14

  wat gebeurd er na die 30 dagen als ik de icloud fotobibl. uitschakel? worden al mijn fotos da verwijderd, kan ik dan nog wel fotos bewaren in icloud?

 • Wesley Fabry

  11 juli 2016 om 22:23

  @laura dat lees je hier: https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-uitschakelen/

 • Eshly

  16 juli 2016 om 19:10

  Vanaf een SD kaartje heb ik handmatig foto’s geimporteerd naar mijn iMac. Deze foto’s hoef ik eigenlijk niet op mijn telefoon te hebben. Kan ik in iCloud iets veranderen zodat de foto’s die ik maak met mijn iPhone wel op mijn iMac komen, maar de foto’s die ik handmatig importeer niet op mijn iPhone komen?

 • RoSm

  9 augustus 2016 om 16:05

  Jullie begonnen met de zin: “We kregen veel vragen over iCloud-fotobibliotheek, veel gebruikers snappen de werking er niet van en zijn verbaasd dat foto’s verwijderd worden over al hun apparaten. ”

  Maar ik lees hier niks over terug, hoe wis ik nu eigenlijk fotos van mijn telefoon en niet van de icloud, mijn iphone zit nu helemaal vol met foto\’s 40gb ongeveer. ook staan ze nu op de icloud-bibliotheek. als ik ze wil wissen staat er dat de fotos over alle apparaten wordt gewist dat wil ik dus niet. hoe weet ik of de fotos wel in de icloudbibliotheek blijven staan.

  alvast bedankt!

 • Wesley Fabry

  9 augustus 2016 om 16:12

  Dat kan dus niet, als je iets verwijderd van je iPhone, wordt dit ook verwijderd in iCloud en al je apparaten als je iCloud-fotobibliotheek actief hebt. Dit kun je alleen stoppen door de dienst in zijn geheel uit te schakelen en alles handmatig gaat beheren. https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-uitschakelen/

 • John

  22 augustus 2016 om 10:46

  Mijn foto’s in ‘alle foto’s’ (fotobibliotheek) stonden lange tijd op volgorde van toevoeging. Sinds twee dagen staan echter nu ineens alle foto’s in ‘alle foto’s’ door elkaar en niet meer op volgorde toevoeging. Wat heb ik verkeerd gedaan en hoe kan ik dit herstellen? (Natuurlijk weet ik dat ik in ‘jaren’ etc kan kijken, maar ik vond het altijd gemakkelijk omdat ik wist waar ik ongeveer moest zoeken. Ook bij opslaan elders was het gemakkelijk).

  Vast bedankt!

 • Annie van veen

  11 september 2016 om 20:39

  Als ik foto bibliotheek gebruik, kan dan iedereen mijn foto’s zien?

 • Wesley Fabry

  11 september 2016 om 20:40

  @annie, neen alleen jij op je apparaten waar je dan met iCloud ingelogd bent.

 • kim

  7 oktober 2016 om 19:41

  Hallo, ik krijg een nieuwe iPhone dus ik wil zorgen dat alle foto’s in de cloud of als reservekopie naar mijn nieuwe tel worden gezet.
  Als ik bij instellingen naar icloud ga en dan naar foto’s, staat icloud-fotobibliotheek uit. Als ik deze aan wil zetten staat er :Foto’s en video’s die zijn gesynchroniseerd via iTunes worden verwijderd. Foto’s synchroniseren via iTunes wordt niet ondersteund iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld.
  934 foto’s en video’s worden verwijderd. Dan kan ik klikken op: Verwijder foto’s en video’s óf Annuleer.
  Wat moet ik nou doen?

 • Wesley Fabry

  8 oktober 2016 om 9:14

  @Kim Het klopt dat je niet meer kunt synchroniseren via iTunes als iCloud-muziekbibliotheek is ingeschakeld. Alleen is het wel vreemd dat iCloud dan 934 foto’s wilt verwijderen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Miriam

  25 oktober 2016 om 11:28

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn foto’s en video’s gearchiveerd worden in iCloud, zodat ik ze ook van mijn telefoon kan verwijderen. Het lukt blijkbaar niet om vanuit je fotos te uploaden naar de Clouddrive. Wanneer ik nu iets van mijn telefoon verwijder, verdwijnt dit ( zoals je hier ook al aangeeft) idd gelijk ook uit de Cloud wanneer ik een Wifi verbinding heb. Bedankt vast.

 • Wesley Fabry

  25 oktober 2016 om 13:09

  @miriam Het klopt dat je niet kunt exporteren naar iCloud Drive vanuit de Foto’s app. Je moet dit helaas handmatig doen. Dit kan via iCloud.com: https://www.appletips.nl/fotos-exporteren-icloud-com/ of via een Mac: https://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

  Nu is het wel zo dat de ruimte die gebruikt wordt in je iCloud gelijk blijft, dus in principe kun je ze gewoon laten staan.

 • Inge

  10 december 2016 om 20:12

  Ihone 5s: Ik wil sommige foto/s die in mijn iphoto-album- alle foto’s staan, hieruit verwijderen nadat ik ze in een ander album heb geplaatst. Kan dat?
  Momenteel wordt een foto die ik daaruit verwijder, ook verwijderd uit het album waarin ik deze heb neergezet.

 • Wesley Fabry

  10 december 2016 om 20:47

  @inge beste kun je dit even lezen: https://appletips.nl/fotos-albums-verwijderen/amp/

 • Rodny

  23 december 2016 om 18:29

  Dus praktisch. Ik schakel de iCloud bibliotheek in. Gaat hij ook de foto’s die al in “foto’s” zijn opgestaan exporteren naar iCloud of enkel de nieuwe? Als ik geen foto’s kan verwijderen van mijn toestel, zonder dat ze uit iCloud verwijderd worden… Hoe kan ik dan ruimte besparen op mijn toestellen?

 • Wesley Fabry

  25 december 2016 om 7:29

  @rodny hij upload alles naar iCloud dat zich in de foto’s map bevindt. Dus ook oude en nieuwe.

  Meer over verwijderen: https://www.appletips.nl/fotos-verwijderen-idevice-icloud-fotobibliotheek/
  Meer over ruimte besparen: https://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/

 • Romy

  3 januari 2017 om 21:38

  Ik wil mijn foto’s die op icloud staan overzetten op mijn laptop (en harde schijf). Wanneer ik ze via icloud.com download dan krijgen ze de datum van de dag waarop ik ze download. Ik wil graag de originele datum bij de foto hebben, zodat ik ze makkelijk op datum kan archiveren.

 • Wesley Fabry

  4 januari 2017 om 10:38

  @Romy ik vermoed dat je een Windows laptop hebt, het best kun je dan gewoon iCloud voor windows installeren. Dan worden namelijk automatisch alle foto’s bewaard op je PC en moet je ze niet meer handmatig downloaden. Alle info: https://www.appletips.nl/gebruik-maken-van-icloud-op-een-windows-pc/

 • Romy

  4 januari 2017 om 18:46

  Hi Wesley, ik heb een Macbook. ;) Maar ik vind de app Foto’s niet handig om te gebruiken. Ik hou gewoon van een goede mappen structuur. Zijn er dan nog andere opties?

 • Wesley Fabry

  5 januari 2017 om 10:04

  @Romy Toch is Foto’s op gebied van sorteren en organisatie erg handig. Dan kun je toch het beste via Foto’s de foto’s en video’s binnenhalen en dan exporteren. Of handmatig via fotolader.
  https://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/
  https://www.appletips.nl/fotolader-de-snelste-manier-om-fotos-te-importeren/

 • Romy

  5 januari 2017 om 21:08

  @Wesley Ik heb nu mijn iPhone gekoppeld met foto’s door dit aan te zetten: “iCloud-fotobibliotheek – Download originelen naar deze mac” in voorkeuren. Hij is nu bezig om al mijn foto’s te downloaden naar de app foto’s. Hier staat alles gesorteerd op datum, echter wanneer ik de foto’s exporteer (via archief) dan krijgen ze nog steeds de datum van vandaag (5 januari) in plaats van de datum wanneer de foto is gemaakt. Ik wil de foto’s graag extern bewaren, maar wel met de originele datum.

 • Wesley Fabry

  5 januari 2017 om 21:21

  @romy bij het exporteren kun je verschillende zaken aangeven, normaal wordt de aanmaakdatum, locatie en overige meta-informatie mee opgeslagen. Misschien dat Finder deze dan niet ziet en alleen de exportdatum.

 • Romy

  5 januari 2017 om 22:06

  @Wesley Dat was mijn conclusie ook, maar daar moet toch een oplossing voor zijn lijikt me? In fotolader zie ik maar een paar foto’s staan, terwijl er op mijn telefoon (iCloud) toch heel veel foto’s staan. Als dit niet makkelijker kan dat moet ik maar weer overgaan op een samsung telefoon -.-‘

 • Wesley Fabry

  6 januari 2017 om 9:42

  @Romy het makkelijkste blijft in Foto’s zelf, in principe maak jij het jezelf moeilijk. Omdat je gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek zie je niet alle foto’s in fotolader. Dan moet je ze eerst allemaal downloaden op je iPhone door de optimalisatie uit te schakelen. Als je alles handmatig wilt blijven doen kun je beter iCloud-fotobibliotheek uitschakelen. In foto’s kun je nog proberen alleen de originele te exporteren via Menubalk ▸ Archief ▸ Exporteer ▸ Ongewijzigd origineel exporteren.

 • Syrie

  3 februari 2017 om 9:02

  Ik gebruik i cloud voor de opslag van mijn foto’s. Sommige foto’s wil ik downloaded op mijn mac. In het verleden kon je meerdere foto’s tezelfdertijd selecteren en dan downloaden. Maar dit lijkt niet meer te lukken. Ik kan slechts 1 foto selecteren…Is hier iets veranderd? Is er een manier om toch meerdere foto’s tezelfdertijd te selecteren?

 • Wesley Fabry

  3 februari 2017 om 9:05

  @Syrie ik vermoed dat je dit online deed, daar is inderdaad wat veranderd. Lees hier hoe het nu werkt: https://www.appletips.nl/fotos-beheren-icloud-website/
  Vermits je een Mac hebt kun je ook de Foto’s app gebruiken om te synchroniseren en exporteren: https://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

 • Roos

  13 april 2017 om 16:34

  Ik kan mijn werkbalk niet zien (en dus niet gebruiken) in mijn fotobibliotheek. Zie wel gewoon mijn foto’s, maar kan er dus niks mee. Wat kan ik hier aan doen?

 • Wesley Fabry

  14 april 2017 om 7:12

  @roos gaat het om mac of iPhone? Heb je al eens geforceerd herstart? Je apparaat kun je geforceerd herstarten via deze stappen: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

 • Robbie

  12 juli 2017 om 14:55

  @wesley Ik heb in photos allemaal fijn mappen, zeg maar fotoboeken, aangemaakt van vakanties enzo, inmiddels is dit uitgegroeid tot een mooie grote georganiseerde collectie. Ik zet alleen de laatste vakantie op m’n iPhone of iPad en de rest staat op de mac.
  Als ik nu overstap op iCloud foto’s behoud ik dan die mappen of kan ik dan weer van voorafgaan beginnen? Ik hoef namelijk echt niet alles op m’n iPhone bij te hebben, maar vind de icloudopslag wel handig (en veilig denk ik)

 • Wesley Fabry

  13 juli 2017 om 13:56

  @robbie Je kunt wel de opslag optimaliseren op je iPhone of gewoon daar iCloud-fotobibliotheek niet aanzetten en bijvoorbeeld wel fotostream. Hier vind je enkele handige tips die met je vraag te maken hebben.

  https://www.appletips.nl/hoe-werkt-de-optimalisatie-van-icloud-fotobibliotheek/
  https://www.appletips.nl/fotos-voor-os-x-iphoto-gebeurtenissen-verplaatsen-naar-albums/
  https://www.appletips.nl/verschil-fotostream-icloud-fotobibliotheek/

 • Tessa

  1 augustus 2017 om 17:22

  Hi,

  ik kan sinds een tijdje geen foto’s meer verwijderen uit mijn iCloud bibliotheek (het prullenbak icoontje is lichtgrijs – ook als ik los een foto selecteer). Wie heeft er hiervoor een oplossing?

 • Wesley Fabry

  2 augustus 2017 om 10:04

  @Tessa heb je jouw apparaat al eens geforceerd herstart? Werkt het dan wel? Je apparaat kun je geforceerd herstarten via deze stappen: https://www.appletips.nl/geforceerd-herstarten/

 • hanneke

  21 september 2017 om 9:45

  Ik heb een hele hoop foto’s op mijn iPod gewist. Als ik nu iCloud inschakel op mijn iPod worden dan ook op mijn mac (iCloud) alle foto’s gewist die ik op mijn iPod gewist heb? ik gebruik de iCloud wel voor de foto,s van mijn mac maar zou dat misschien beter ook inschakelen op iPod. ?

 • Wesley Fabry

  21 september 2017 om 10:57

  @hanneke als iCloud-fotobibliotheek al aan is op je Mac dan zal je de gewiste foto’s ook zien op iCloud.com. Als iCloud niet actief is voor Foto’s op je iPod dan zullen de gewiste foto’s terugkomen op je iPod omdat ze in iCloud staan en beide bibliotheken worden samengevoegd, dubbele onderdelen worden niet nogmaals geupload.

 • hanneke

  21 september 2017 om 12:00

  bedankt wesley :)

  is het slim om iCloud in te schakelen op mijn iPod of beter niet.?
  ik heb het wel gedaan op mijn mac om toch een extra backup te hebben.

 • Wesley Fabry

  21 september 2017 om 12:16

  Als je graag al je foto’s ook op je iPod wil hebben dan is dat aan te raden, ook als je opslagruimte wil vrijmaken door de optimalisatie. Inschakelen kan bijvoorbeeld ook als je de foto’s die je met je iPod maakt direct in je bibliotheek wilt hebben.

 • hanneke

  21 september 2017 om 14:01

  dag wesley,

  sorry sorry voor mijn vele vragen. Ik heb icloud ook ingeschakeld op mijn iPod maar enkel de foto’s die erop stonden staan erop (de gewiste zijn niet terug gekomen)? hoe werkt dit dan?
  Echt bedankt he dat je het zo duidelijk uitleg. Heb al veel proberen online op te zoeken maar vind vaak niet het volledige antwoord

 • Wesley Fabry

  21 september 2017 om 14:03

  @hanneke Dan staan deze waarschijnlijk nog in de map ‘Recent verwijderd’ en daarom niet teruggezet, kan dat kloppen? Staan ze wel nog op je Mac en in iCloud.com?

 • hanneke

  21 september 2017 om 14:13

  ja dat klopt :) heb snel gekeken of ze nog in foto staan en iCloud gelukkig wel.
  moet ik de verwijderde foto’s best terug zetten dan?

 • Wesley Fabry

  21 september 2017 om 14:43

  In dit geval wel denk ik

 • hanneke

  21 september 2017 om 15:04

  thanks! ben echt blij met je hulp

 • Wesley Fabry

  21 september 2017 om 15:04

  Graag gedaan en vertel het voort 😜 haha

 • Koen Tomas

  28 september 2017 om 17:30

  Kijk mensen, het is heel simpel; je wordt zo goed als verplicht om bij foto’s de Icloud te gebruiken, zeker als je ook op je Macbook het nieuwe programma Foto’s gebruikt. Ik gebruik de goeie oude Iphoto nog. Nu moet je weten; altijd als je foto’s naar dat nieuwe programma stuurt, nemen ze plaats in op je Iphone. Zo gezegd een verbetering en jaja dat zal wel zo zijn, maar je krijgt deze keuze; ofwel meer opslag KOPEN op je Icloud ofwel een volgelopen trage Iphone krijgen, of alle foto’s verwijderen, of geen foto’s maken. Jawel, dat is dan toch de vooruitgang, vooral die maandelijkse opslagkosten. Maak het niet te ingewikkeld, die maandelijkse kosten brengt op, zo simpel is het. :-) Maar je kan het ontwijken, en wel zo: je zet je foto’s in FOTO’s, dan maak je een nieuwe map op je bureaublad, daar zet je die foto’s in en stuurt ze naar goeie oude Iphoto zonder maandelijkse opslagkosten. En dan kun je ze verwijderen van de fantastische nieuwe Foto app en de lekker maandelijkse te betalen Icloud.

 • Wesley Fabry

  28 september 2017 om 22:18

  Niets moet, kan perfect zonder iCloud, zelfs met of zonder fotostream.

 • Joris

  12 oktober 2017 om 15:07

  Hi, ik had al een jaar geen foto’s meer van mijn iphone naar mac ge-exporteerd. Toen ik gisteren de telefoon aan de mac koppelde, importeerde de mac slechts 140 nieuwe foto’s. Hoe kan ik de overige foto’s ook importeren?

  NB. Ik ben over van icloud naar foto’s op de mac.

 • Joris

  12 oktober 2017 om 15:37

  ik bedoel ik ben over van iphoto naar foto’s ;-)

 • Wesley Fabry

  12 oktober 2017 om 16:18

  @joris hangt er vanaf of je gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek, als dat het geval is klopt het dat je Mac sommige foto’s al heet gesynchroniseerd. Als dat niet het geval is moet je controleren of je wel foto’s mist bij het importeren, je Mac importeert alleen de foto’s die nog niet in je bibliotheek staan. Daarnaast kun je ook de fotolader app gebruiken: https://www.appletips.nl/fotolader-de-snelste-manier-om-fotos-te-importeren/

Een reactie toevoegen: